At bo småt.

Når man nu, efter lang tids grublen, tilvælger overskud, altså både økonomisk og menneskeligt, så står man over for et valg, der nogenlunde lyder sådan her: Enten fortsætter du i hamsterhjulet, arbejder mere og skovler flere penge ind, eller du flytter i en mindre, meget billigere lejlighed og har dermed råderum til mere af det gode (for mig er det rejser, god mad og mere tid). Det har vi valgt, altså at flytte i en lillebitte lejlighed, der er lysår fra det sted, hvorfra vi kom.

Men selvom vi, praktisk talt, sidder lårene af hinanden, selvom vi bander over at være ved at falde over Elizabeth legetøj og selvom jeg seriøst kan få klaustrofobi ved at lave mad i det lillebitte, og totalt åndssvage, køkken, jeg nu bevæger mig i, så er det faktisk befriende at tilvælge frihed i stedet for at være bundet op i ‘skal’ og ‘bør’, ligesom det er rart at kunne tilvælge de jobs, jeg synes er sjove, interessante og spændende i stedet for at skulle skrive skøre advertorials eller påtage mig opgaver, som ikke giver mig andet end smør på brødet.

En ting, jeg har lært ved at skulle bo alt for mange på alt for få m2, er, at hver eneste lillebitte ting, vi har, skal have sin plads. Der er ikke rum til dimser, en rodløs stol eller en hårtørrer, der smides på gulvet. Derfor forsøgte jeg rent faktisk at tage billeder af de løsninger, vi har valgt, for opbevaringsløsninger skal der til… men lejligheden var selvfølgelig for lille til, at jeg kunne fotografere de smarte detaljer, ha. Du må derfor få dem i ord krydret med et sneak peak indenfor i mine gemakker.

I soveværelset har vi valgt enkle løsninger: En seng med store, brede og høje skuffer under, så unødig dims kan gemmes væk, at inddække radiatoren i en radiatorskjuler (lavet af min seje T), så udtrykket bliver mere enkelt, og at købe et stort og gammelt, men rummeligt teaktræsskab, som vi har malet hvidt, så ting som støvsuger, gulvskrubbe og tøj kan gemmes væk.

Velour-gardinerne og sengen er i øvrigt fra IKEA, vaserne er dels Ditte Fischer, dels disse, kubusstagen er fra Mogens Lassen og plakaten ‘Loveletters’ er fra One Must Dash hos Kaiku.dk.

På toilettet/badeværelset, som seriøst er småt, har vi købt hylder på mål fra Homeworks og har helt enkelt placeret dem i spænd i vinduet, så der er plads til makeup, shampoo, smykker osv., uden at udtrykket bliver vildt rodet. Hylderne var dog komplet umulige at indfange, men de er enkle, skarpe og hvidmalede. Spejlet er ‘Strap Mirror’ fra Hay hos Designdelicatessen.dk

I stuen har vi bygget en sofa, der er fire meter lang, så der er plads til at slænge sig trods de få m2. Sofaen har flere funktioner: dels dækker den rummets to grimme radiatorer ind og sidst, men ikke mindst rummer sofaen i hele dens længde opbevaringsplads.

Derudover har vi valgt et rundt spisebord, både fordi det skaber et mere organisk udtryk sammen med den ret stringente sofa, men også fordi bordet har tre tillægsplader, så det, 1-2-3, kan blive monster-stort, når vi har mange gæster.

Puderne er fra Hay og House Doctor, madrasserne er betrukket med sengetæpper fra IKEA og det lille stilleben i vindueskarmen rummer dels ‘Tivoli’ fra Bob Noon hos Kaiku.dk, dels Tine Wessel hos Stillebenshop.dk og små, fine vaser fra Amagers bedste genbrugsbutik Smukt Brugt.

På Augustes værelse gælder samme regler som fra vores soveværelse: En seng med dybe og store skuffer, et sengebord med skuffer og godt med bogkasser, der alle hænger på væggen, så det optisk skaber en fornemmelse af rummelighed.

I køkkenet, den lille djævel, har vi været nødt til at tænke i højden. Hvidmalede bogkasser til tallerkener, glas og skåle og et stort indbygget skab fra gulv til loft til alle mine køkkenmaskiner og køkken-gadgets. Et voila… jeg kan næsten trække vejret derude.

On another note: Glem ikke, at der i dag, hos dejlige Guld.log, er et gavekort på 2.000 kroner i spil til AIRBNB. Go get it. Kærlig hilsen den misundelige ♥

Comments
32 Responses to “At bo småt.”
 1. Caja says:

  Hvad med den lille fisker/sømand i jeres stilleben i vindueskarmen i stuen – hvor er han fra? :-) Kh Caja

  • Maria says:

   Kære Caja,
   Uh… jeg kan faktisk ikke huske det, og signaturen på illustrationen er rimeligt krusedullet ;-) Jeg googler lige lidt og har forhåbentlig snart et svar til dig. Den er nemlig så fin og nederst står den fineste tekst: ‘I think I’ll stay here’ <3

   • Caja says:

    Hej Maria
    Jeg tror, at den er fra My Bueman. Jeg har nemlig lige set, hvad jeg tror er det samme billede hos Krittewitt på instagram. :-)

 2. Hvor ser det utrolig lækkert ud, Maria! Jeg har efterhånden fået nok (rigelig?) plads til boltre mig på sammen med min store og lille mand. Nu er det bare indretningen, jeg bøvler med. Jeg vil så uendelig gerne have lækre ting, jeg kan glædes over, hver gang jeg ser på dem. Disse ting er nok bare hverken nemme at finde eller i en prisklasse, så jeg kan skifte mere end en ting ud af gangen. Så ting ta’r ting, det gør indretning tydeligvis også :)

  • Maria says:

   Kære Marina,
   Det der med indretning er altså heller ikke en nem størrelse. Men det handler vel i grunden om at finde ting, der taler til en, at krydre billigt med dyrt (vores bord kostede for eksempel 500 kroner brugt), at farverne matcher, så udtrykket bliver roligt, og at lave små, fortællende stilleben, tænker jeg?

   Faktisk er der ikke meget andet end fem ting fra vores gamle lejlighed i den nye, lille hule, så vi har skulle finde eller bygge tingene hurtigt. Alle de ting, vi havde, var alt, alt for store, så det gav mig altså også pænt mange grå hår ;-)

   kram

 3. Trine says:

  Jeg er lidt nysgerrig på, hvad ‘lidt’ plads hos jer er? Vi har truffet præcis samme beslutning ifht. livskvalitet, overskud og valg, bare med 3 børn fra 3-7 år og har indrettet os så multifunktionelt, at vi rent faktisk har GOD plads på…nu kommer det…70m2:)…, og vi ELSKER det. Børnene stortrives og det samme gør vi. Vi kommer fra en gigantisk herskabslejlighed, og har ikke savnet den ét eneste øjeblik siden vi flyttede. Microliving er det nye sort!

  • Maria says:

   Faktisk akkurat det samme her, nemlig 70 kvm. Trine, vi er jo totalt frontløbere ;-)

   Jeg er helt nysgerrig over, hvordan I har indrettet her? Har du gode idéer? <3

   • Trine says:

    Hej Maria

    Ja, det er vi da bestemt. Jeg er helt sikker på, at vi indenfor de næste 5-10 år vil se et markant ryk henimod downsizing. Alle stresser over, hvordan de skal få tid til arbejde, familie, kærlighed, sommer-og vinterferier og det perfekte hjem. Og det er sådan en umulig kombination at få til at gå op. Jeg syntes, at vi har fundet en måde, hvorpå det i særdeleshed går op, og det har givet os sådan en fantastisk frihed. Fra det sekund vi tog beslutningen og fik installeret os i vores 3 V faldt der en kæmpe ro. Jeg syntes, det er befriende, at der kun er plads til det, man vitterligt har brug for. Vi har de resterende 200m2 lejlighed opmagasineret på lager, og jeg savner intet af det…der går ikke længe, så bliver det hele solgt ud. Jeg gider ikke flere ting til. Her i vores 3V skændes vi nu ikke længere om oprydning og rengøring, som tager 10 minutter:). Og det er blevet langt nemmere at kigge på skønne ting og sager i butikker og på nettet og IKKE ønske sig dem..for der er ikke plads…og man finder ud af, at man faktisk slet ikke VIRKELIG dør, hvis man ikke får dem:). Omvendt er der nu pludselig råd til præcis de skønne ting, som man VIRKELIG ønsker i sit liv, og råd til weeend-smut-ture og ferie. Og ikke mindst overskud til at nyde livet som småbørnsfamilie.
    Jeg har studeret microliving i NY, Barcelona og Toronto og indhentet fantastiske inputs til, hvordan man skaber et smukt, funktionelt og STORT lille hjem med fede løsninger. Jeg vil meget gerne dele dem med dig, når vi til fulde har fået implementeret dem alle og kan foto-dokumentere dem:).

 4. Louise says:

  Hvilket inspirerende hjem – og ikke mindst på grund af de inspirerende tanker bag jeres valg. Det med at alt skal have en plads er så vigtigt, men også forbandet svært, synes jeg. Gad virkelig godt se flere billeder. Især af sofa/radiator-løsningen, som lyder så smart uden at jeg helt kan gennemskue den.

  • Maria says:

   Kære Louise,
   Tusinde tak for roserne… det er så dejligt at høre.

   Og ja, at ting skal have en plads, tager tid; det gør det virkelig, men når den så er der, pladsen til alle de små ting, så er det forbandet rart <3

   Jeg skal nok se, om jeg kan finde ud af at indfange sofa/radiator-løsningen lidt bedre... det er bare som om, at rummene er for små til, at jeg kan trække nok bagud for at tage billederne, ha :-)

   Kh og knus,
   Maria

 5. Christina says:

  Hvor er jeres lille “hule” fin! Smukt og enkelt.

 6. Maria R says:

  Åh, Maria – hvor bor I dog helt utroligt smukt, lækkert, funktionelt og sjælfuldt (hvilket på ingen måde kommer bag på mig). Lykken ligger ikke i mange kvadratmeter (selv om de bestemt er rare), men der er masser af lykke at hente i frihedsfølelse og meningsfulde arbejdsopgaver. I so hear ya’… Tillykke med jeres beslutning. Og med jeres alt for skønne lejlighed. Kæmpe krammer <3

  • Maria says:

   Du er dejlig! Og tak for roserne. Lige i dag er jeg ved at få fnidder over rod, over en tvær Elizabeth og en August, der, helt drenge-agtigt, skal forsøge at fortolke en novelle af Naja Marie Aidt og over en lejlighed, der mest af alt ligner et bombe-krater efter fredagens julestue, ha <3

   Hvordan bor I egentlig?

   Kram!

 7. Maria R says:

  …og hey, hvor er den firkantede bakke i køkkenet fra?

  • Maria says:

   Den træfarvede? Den er fra Hay ;-) Hvis det er den mintfarvede, du kan se et glimt af til venstre i billedet, så er det Finn Juhls vendebakke <3

 8. Stinna says:

  Hold da op en fin lejlighed :-)
  Jeg er meget inspireret !

  • Maria says:

   Tusinde, tusinde tak for din besked, Stinna <3 Det at bo småt er i sandhed en udfordring, men også ret befriende på én eller anden sær måde, i hvert fald hvis småt er lig med billig husleje (eller kan jeg bare forestille mig, at det er irriterende, ha).

   Bor du selv småt – og hvis ja, hvordan har du så indrettet dig?

   Kram,
   Maria

 9. A + K = ♥ says:

  Lækre billeder – er helt vild med de grafiske illustrationer og det fine, mørke bord (:

  -A nne

  • Maria says:

   Kære Anne

   Tak <3

   Faktisk er jeg også ret glad for det bord, som jeg heldigvis fandt for 500 kroner på Den Blå Avis. What a scoop :-)

 10. Hvor bor I bare fint, Maria (-og sofaen er da blevet SÅ flot!) …Jeg er vokset op på en gård med et 300 m2 stort stuehus, og kan huske at jeg synes det var simpelthen så svært at vænne mig til at bo i en lille lejlighed da jeg flyttede hjemmefra. Kan stadig blive helt klaustrofobisk over det engang imellem – især over ikke at kunne gå ud i en have, men at det altid er noget med at skulle ned af en hulens masse trapper og over i en park eller lignende… Åh, hvor jeg glæder mig til at få min egen have en dag! :)

  …Og så on another note: har I stadig nogle af jeres Kelim-tæpper til salg?

  • Maria says:

   Hej sweet Louise,
   Åh, det kan jeg sagtens forestille mig. Du må simpelthen savne vidderne så afsindigt? Vi har jo en kolonihave, der opfylder netop dét behov.

   Og kelimtæpperne, nej, de er røget :-( Skal du til at lave om – igen? ;-)

 11. Mette Boysen says:

  Hej søde Maria, det er så skønt, at du blogger regelmæssigt igen! Jeg fik lige øje på jeres radiatorskjuler – hvor er den fra? Jeg er på jagt. Håber I alle har det godt. kærligst Mette

  • Maria says:

   Søde, dejlige Mette,
   Vi sad faktisk forleden og snakkede om, hvordan det mon går hos jer? Er alt godt?

   Radiatorskjuleren er Tatjanas værk – noget med simple lægter, almuelister hele vejen rundt og metalgitter med kløver-udskæring. Alt sammen malet hvidt (gitter spraymalet, først med grå grunder og så hvid maling). Et voila! Det gør seriøst meget for roen i et rum, så go for it. Jeg tror, det kostede os 5-600 kroner at lave den… og sammenlignet med de 5-6.000 kroner, det koster at få en snedker til at lave dem, så er den dags arbejde givet ret godt ud <3

   • Mette Boysen says:

    Jeg må i gang. Jeg har sagt det længe, men det må være et juleferieprojekt. Tatjana er sej! Vi har det rigtig godt og hygger os her i december, selvom der er så ufatteligt mange arrangementer. Vi holder heldigvis juleferie fra på fredag! Jeg håber også I har det dejligt – og at vi snart ses. kys til jer alle

 12. Sine says:

  Jeg er fan.. Det ser mega dejligt ud.. Idyllisk og harmonisk med et lille strejf af skævt. :D

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] viser vores december i det lille hjem. Noget med middage, grim marcipan-lavning, male på krus og brænde os på et peberkagehus, der […]

 2. […] lagret i mine tanker og mit hjerte: Første gang Izzy sagde ‘hej’. Flytningen til en lille lejlighed – og dermed mere frihed. Madoplevelser ud over det sædvanlige. Augustes sorte, morsomme humor, […]

 3. […] af de bedste køb ever. Køn at se på, hvis du spørger mig, skaber et lille privat rum, når nu vi bor småt og hun ikke har et værelse, og rummer desuden en del af den voksende legetøjspark, som den unge […]Leave A Comment

Please verify that youre a not a spammer *