Hvor tit har man ikke stået der, foran ovnen, og været pænt bitter over, hvad der ifølge opskriften skulle have været et fint brød med en krumme perforeret af smukke, ureelle lufthuller… men som i stedet er endt som en bleg apokalypse, hvor skorpen er alt for hård, krummen tæt og smagen så uendeligt livstræt?
Jeg kan skrive under på, at jeg, omend ikke har grædt, men så i hvert fald bandet højlydt, når det brød, jeg så møjsommeligt har æltet, passet og plejet, viste sig at være langt fra umagen værd.
Det var dog kun indtil, jeg bagte det her æltefrie, langtidshævede og sindssygt nemme brød. Jeg kan lige så godt bekende kulør: Jeg har totalt optur over det. Mage til vellykkethed, mage til smag, krumme, konsistens og sprødhed. Jeg lover, på spejderære, at du vil elske det brød, der kommer ud af den her opskrift.
Fidusen:
Og hvad udgør så forskellen mellem alle de andre brød, du har bagt, og det her vidunder-brød? Well, det handler basalt set om noget så simpelt som damp. Professionelle ovne bruger nemlig damp til at forsinke skorpedannelsen på brødet, så brødet har tid til at udvikle sig og hæve. Så snart brødet har dannet skorpe (hvilket hurtigt sker i en almindelig ovn), går processen i stå.
Løsningen på dét problem er helt simpel: Hvis du bager et langtidshævet brød i ovnen i en forvarmet, 250 grader varm støbejernsgryde med låg, virker den lukkede, brandvarme gryde som en professionel dampovn.
Ingredienser:
625 gram hvedemel (cirka 10 dl)
5 dl vand
2 tsk salt
10 g gær
Sådan gør du:
Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand, indtil alt melet er vådt. Dæk så skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer. 18 timer er bedre end 12, men du skal ikke lade dejen hæve mere end 20 timer.
Hæld dejen ud på et meldækket bord. Den flyder lidt ud… det gør ikke noget. Fold den et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden. Læg herefter dejen op i en skål, der er smurt på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, du folder rundt om dejen. Lad dejen hæve i yderligere to timer.
Når den ene af de to hæve-timer er gået, sætter du din gryde (helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde, men en almindelige metalgryde, en stegeso af glas eller en römertopf med låg kan også bruges) i en 250 grader varm ovn.
Når hævetiden er forbi, tager du den brandvarme gryde ud af ovnen og hælder med det samme dejen op i gryden. Sæt gryden tilbage i ovnen med låg på, og bag i 30 minutter. Tag låget af, sænk temperaturen til 230 grader og bag i yderligere 15 minutter.
Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst en time. Nyd!
Ps. Du kan erstatte 1/4 af væsken med lys pilsnerøl + tilsætte en spiseskefuld eddike for at efterligne smagen af surdej. Det er snyd, men fungerer fint.
Mmmh, det ser lækkert ud :)
… uh, og det er det også. Virkeligt det bedste brød, jeg nogensinde har bagt :-)
Som total bagefreak præcis som du Maria- må jeg altså prøve din opskrift- Bager sjældent brød- men gør det mere i boller af alskens slags- helst grovboller med varianter af mel, sukat, kerner, bær, nødder mm….
Hvor stor gryde taler vi om i opskriften her? Ejer ikke en bageso- så ved ikke hvad diameter gryde jeg skal bruge her?
Er spændt på at høre nyt om Elizabeth- det er jo SNART.. <3 Håber alt står vel til i jeres lille familie. Er I klar???? ;-)
Kram