A very long engagement.

Den 26. juni 2013 var en smuk dag. For Edie Windsor og afdøde Thea Spyer, og for andre homoseksuelle i USA, var højesterets afgørelse om, at Edie Windsors ægteskab med Thea Spyer i sandhed var juridisk anerkendt af regeringen, ganske banebrydende.

Indtil da havde homoseksuelle kunne blive gift, jovist, men trods ægteskabets bånd kunne de ikke få samme rettigheder som heteroseksuelle ægtefolk. For eksempel modtog Edie Windsor et krav på svimlende 63.053 dollars i ejendomsskatter, da hendes kone Thea Spyer døde, fordi regeringen i bund og grund ikke anerkendte dem som ægtefæller.

Hvis nogen i retsalen, den varme juni-dag i år, nogensinde havde tvivlet på dybden af Windsor og Spyers forhold, ville ét enkelt blik på parrets fotoalbum fjerne denne tvivl med et hjerteslag. Hvis man efterfølgende besøgte Windsors Greenwich Village-lejlighed ville man stå midt i en varm kærlighedens tidskapsel; fyldt med billeder fra hvert årti, fra 1960’erne indtil Spyers død i 2009, langs væggene som kapitler i et eventyr om forbudt kærlighed.

Sagen har viklet sig vej gennem retssystemet siden 2010, men kernen, kærligheden, går tilbage til 1962, hvor Edie Windsor og Thea Spyer mødtes på det lesbiske tilholdssted Portofino i West Village (og dansede, indtil Windsor fik huller i strømperne).

I en tid, hvor homoseksuelle i vid udstrækning blev betragtet som kriminelle eller psykisk syge, var forholdet i mange år kun kendt af Edie, Thea og den nærmeste homoseksuelle kreds af venner. Men på trods af undertrykkelse og homofobi blev de to kvinder i al hemmelighed forlovet efter fire år sammen – og dyrkede deres kærlighed til hinanden i mere end 40 år.

Billederne i Windsors fotoalbum er intet mindre end fantastiske. I en tid før mobiltelefoner og Instagram, dokumenterer de smukke fotografier en anden tid. Billederne giver et privat kig ind i to menneskers liv, både vellykkede og smukke, men ude af stand til at leve sammen som partnere.

Hver af parrets personlige fotografier afspejler en kærlighed uformindsket af tid, og personligt er jeg dybt – dybt – fascineret af dem. Stilen, farverne, tøjet (!), historien, men mest af alt kærligheden, der er tydelig, at selv en dør vil kunne se, at her er der tale om ægte kærlighed.

Se med nedenfor, hvor flere fotos fra gemmerne vises, eller se om du kan få fingrene i dokumentaren ‘A Very Long Engagement’, der fortæller Edie og Theas historie. Den er meget, meget fin.

Og nu til en anden for for kærlighed:
Hos Guld.log kan du i dag vinde en præmie, som jeg vil DØ for. Vi taler noget Lanvin og noget Yvonne Koné fra webshoppen Henny and My til en værdi af 3.100 kroner. Hjerte, brist ikke…

Comments
8 Responses to “A very long engagement.”
 1. Kamille Parsgaard says:

  Rigtigt fint og rørende indlæg. Tak :)

  -Kamille

 2. Fie says:

  Så smukt ♥ Har læst med længe, men har vist aldrig fortalt dig, at jeg er vild med din blog. Du berører en masse fantastiske emner og du har en virkelig fin og sjældent ærlig måde at skrive på. Du har i hvert fald både begejstret, inspireret og rørt mig gang på gang. Det synes jeg lige, du skulle vide! :-)

  • Maria says:

   Åh Fie… TAK <3 Det gør verden til forskel at høre det. og TUSINDE TAK for at du læser med.

   Kh og glædelig jul,
   Maria

 3. Maria R says:

  Tak for alle de fine ting du poster, Maria <3

 4. Anne M says:

  Hvor er billederne og klippet fint og ægte og ærligt. En dokumentar jeg bestemt gerne vil se!

  • Maria says:

   Den er altså også virkelig fantastisk. Rørende, men også benhård. Tænk sig, at homoseksualitet for så få år tilbage blev betragtet som en sygdom… jeg kan ikke rigtigt begribe det.

Leave A Comment

Please verify that youre a not a spammer *